‘Vuurwerkknallen geven dieren onnodig veel stress’

Delen
19 december 2024

De ene inwoner vindt vuurwerk geweldig, de ander heeft er minder mee. In onze stad is één groep medebewoners voor wie vuurwerk een kwelling is: de dieren. Wat doet vuurwerk eigenlijk met dieren? De Haagse boswachter Anouk en dierenarts Lennart leggen het uit. 

Strijkers, cobra’s, astronauten, nitraten… Knalvuurwerk begint al vaak twee weken voor Oud & Nieuw  en gaat na de jaarwisseling nog een week door. Dierenarts Lennart behandelt in zijn dierenkliniek in Moerwijk elke dag zo’n 20 honden, poezen, cavia’s en konijnen. In december zijn dat er altijd meer, door vuurwerk. 

Knallen zijn onverwachts
De eerste reactie bij gevaar is vluchten. Dat doen dieren in blinde paniek, waardoor ze lelijk gewond kunnen raken. Hij had laatst een gewonde hond in de praktijk. “De hond was thuis toen er buiten zwaar vuurwerk werd afgestoken. De balkondeur zat op de haak en de hond is in paniek van het balkon gesprongen. Hij brak zijn poot en is daar nog een kilometer mee doorgerend voordat mensen ‘m konden pakken”, vertelt Lennart.

De harde knallen van het vuurwerk zijn altijd onverwachts. Dat geeft dieren heel veel stress en die kan weken duren. “Ik zie honden die niet meer naar buiten durven, hun behoefte ophouden, niet meer eten of drinken, doodsbang zijn en schrikachtig en rusteloos blijven.”, zegt Lennart.

Dieren hebben rust nodig
De Haagse boswachter Anouk werkt in onze bossen, parken en duinen. “De knal en trilling van vuurwerk zijn een aanslag op de oriëntatie en het gehoor van wilde dieren zoals vogels, egels, eekhoorntjes, herten en grote grazers. Veel dieren hebben juist in deze periode rust nodig. Ze moeten hun vetreserves op peil houden om de winter door te komen. Elke verstoring kost energie. Hierdoor kunnen ze verzwakt de winter uit komen en uiteindelijk door uitputting doodgaan”, weet zij.

Plekken met vuurwerkverbod

Rond natuurgebieden, maneges, dierenklinieken en stadsboerderijen mag er daarom geen vuurwerk worden afgestoken. Zie hier de plekken met een vuurwerkverbod. De dieren van de stadsboerderijen gaan 's nachts naar binnen en bij de boerderijen in woonwijken gaat de muziek aan. Dan vallen de knallen minder op en blijven de dieren rustiger. Zie Top 2000 artikel (2023)

Niet bewust van gevolgen
Volgens dierenarts Lennart zijn mensen die vuurwerk afsteken zich niet bewust van de gevolgen voor dieren. “Ik vond vuurwerk zelf ook altijd leuk, maar ik kijk er inmiddels anders tegenaan. Ik ben dierenarts geworden om pijn van dieren weg te nemen, maar ik zie door het vuurwerk zoveel dierenleed dat ik het niet meer verantwoord vindt. Oud & Nieuw zou voor alle bewoners, ook dieren, prettig moeten zijn.”

Tips! Hoe bereid je je huisdier voor op de jaarwisseling?

  • Oefen met vuurwerkgeluiden
    Begin een paar weken van tevoren met zachte vuurwerkgeluiden. Maak ze elke week iets harder. Speel ondertussen met je huisdier of geef een snoepje, zodat hij de knallen als iets positiefs ziet.
  • Vraag je dierenarts om een kalmerend middel 
    Zet muziek aan om het geluid van het vuurwerk te dempen
  • Laat je hond vroeg op Oudjaarsdag uit op een rustige plek en lijn je hond dubbel aan
  • Houd katten binnen rond de jaarwisseling
  • Zorg dat je huisdier een (verstop)plekje kan kiezen
  • Laat honden en katten niet alleen
  • Kun je niet thuisblijven? Sluit de ramen en gordijnen en zet muziek op