FAQ

Om te voorkomen dat je dier zich gaat vervelen, kun je de kooi afwisselend en interessant maken. Een afwisselende kooi zorgt voor veel afleiding, het voorkomt probleemgedrag en het houdt een dier alert en gezond. Bovendien is het voor het baasje ook leuker om naar een goed ingerichte kooi met actieve dieren te kijken dan naar een saaie kooi met alleen een bakje voer en water, en een dier dat zich in een hoekje zit te vervelen. Bij het inrichten van de kooi moet je wel goed rekening houden worden met de natuurlijke behoeften van het dier. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om bij cavia’s klimtakken in de kooi te doen, omdat cavia's op de grond leven. Belangrijk is ook dat een kooi niet wordt volgestopt met speelmateriaal. Er moet voor het dier voldoende ruimte overblijven om languit te kunnen liggen, rechtop te kunnen staan en een sprintje te kunnen trekken. Denk bij het verschonen van de kooi ook aan het schoonmaken van het speelmateriaal. Zorg regelmatig voor een nieuwe inrichting, bijvoorbeeld als je de kooi of het hok verschoont.

Hond: spelen, uitlaten, eten, trainen

Kat: spelen, wassen, jagen

Konijnen: spelen, graven, springen, knagen, verstoppen

Cavia’s: knagen, eten, verstoppen

Ratten/Muizen: spelen, graven, springen, knagen, verstoppen

Knaagdieren: knagen, graven, slopen, verstoppen

Vogels: veren poetsen, spelen

Vissen: trainen, op zoek naar eten

Kippen: zandbaden, scharrelen, wormen zoeken, veren poetsen

Wanneer je een dier in nood ziet of een zwerfdier en je kunt het dier niet zelf helpen, dan kun je het beste contact opnemen met de Dierenambulance Den Haag. Ze zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op tel.: 070 – 328 28 28 ( ’s avonds en ’s nachts alleen voor noodgevallen). De Dierenambulance Den Haag werkt in de hele Haagse regio. www.dierenambulancedenhaag.nl

Je kunt je huisdier verzekeren voor ziektekosten. Je komt dan niet voor onverwachte kosten te staan als je dier een ongeluk krijgt of ernstig ziek wordt. Kijk bij het afsluiten niet alleen naar de kosten van de premie, maar kijk ook goed welke kosten de verzekering dekt. Meer informatie vind je op www.verzekerjehuisdier.nl of www.zeker.com/dierenverzekeringen.

Het is mogelijk om als organisatie aan te sluiten bij het netwerk ‘Huisdier Informatie Punt’. Het is in dat geval belangrijk dat de uitgangspunten van het netwerk onderschreven en uitgedragen worden. Je kunt een email sturen om je belangstelling kenbaar te maken naar stadsboerderijen@denhaag.nl . (Dit email adres niet gebruiken voor algemene vragen over dieren). Er wordt dan contact met je opgenomen.

Als je erover denkt om een huisdier te nemen, is het belangrijk om je vooraf af te vragen wat er allemaal bij komt kijken. Wat de kosten van een dier zijn bijvoorbeeld en hoe je het dier moet verzorgen. En hoeveel tijd dat ongeveer kost. Het is ook heel goed om je af te vragen of het dier dat je op het oogt hebt wel bij je past. Daarnaast moet je je afvragen of het dier als huisdier gehouden mag worden. Kijk hier voor meer informatie over het aanschaffen van een huisdier.

Wanneer je echt niet meer voor je huisdier kunt zorgen, neem dan contact op met een dierenopvangcentrum. Bij een dierenopvangcentrum wordt een dier deskundig opgevangen. De medewerkers gaan ook actief op zoek naar een nieuw thuis voor je dier. De dierenopvangcentra die bij het netwerk van Huisdier Informatie Punten zijn aangesloten zijn: Het Knagertje en Dierenbescherming Haaglanden voor de opvang van knaagdieren en konijnen, Haags Dierencentrum voor de opvang van honden en katten en de Dierenambulance voor alle dieren.

In het  Haags Dierencentrum wachten veel honden en katten op een nieuwe baas. Ze verblijven bij ons omdat ze zijn achtergelaten op straat, in een leeg huis of omdat de eigenaar er niet meer voor kan zorgen. Bij ons krijgen ze niet alleen onderdak maar er wordt ook goed gekeken of ze iets mankeren.

De binnengekomen dieren worden goed in de gaten gehouden qua gezondheid, maar ook qua gedrag. Waar nodig gaan we ermee aan de slag. Al onze verzorgers hebben het diploma gedragstherapeut of zijn hiervoor in opleiding.

Alle dieren die bij ons weggaan zijn gechipt, gesteriliseerd of gecastreerd en goed geënt. In het plaatsingsgesprek krijg je alle informatie over het dier die we tijdens het verblijf hebben vergaard. Natuurlijk vragen we ook veel aan jou, zodat we kunnen kijken of het een goede match zou kunnen zijn.

Ja, wij vragen een vaste vergoeding voor de kosten die gemaakt zijn tijdens het verblijf van het dier in het asiel. Deze kosten zijn inclusief enten, ontvlooien, ontwormen en chippen. Dieren die ouder zijn dan zes maanden zijn ook gesteriliseerd of gecastreerd. Kijk voor meer info op https://haagsdierencentrum.nl/onze-honden/voorwaarden/ of https://haagsdierencentrum.nl/onze-katten/voorwaarden/

Indien je hond of kat probleemgedrag laat zien zoals onzindelijkheid, bijten of alles vernielen,  neem dan a.j.b. eerst contact op met het Haags Dierencentrum. Wij begeleiden je graag om je te helpen bij de opvoeding van je dier. Dit kan telefonisch (070-366 18 06, ma t/m za 12.30-15.30 uur) of per mail: hond@haagsdierencentrum.nl of kat@haagsdierencentrum.nl.

Wij vangen alleen honden en katten op van eigenaren die wonen in de gemeente Den Haag of honden en katten die eerder uit ons asiel zijn geadopteeerd. Wil je afstand doen van je hond of kat maak dan een afspraak. Dit kan telefonisch (070-366 18 06, ma t/m za 12.30-15.30 uur) of per mail: hond@haagsdierencentrum.nl of kat@haagsdierencentrum.nl

 

Afstandstarieven
De afstandskosten voor een kat jonger dan 10 jaar zijn   € 75,-. Voor een kat van 10 jaar en ouder zijn de afstandskosten € 95,00. Overige (medische) kosten voor bijvoorbeeld inentingen of gebitssanering worden ook in rekening gebracht. 
De kosten voor het afstand doen van een hond jonger dan 10 jaar zijn € 95,-. Voor een hond van 10 jaar of ouder zijn de kosten € 120,-.

Is de hond niet gesteriliseerd/gecastreerd, bedragen de kosten voor sterilisatie van een hond (klein) €175,-, sterilisatie van een hond (groot) € 200,-. De castratiekosten voor een kleine hond € 125,- en voor een grote hond € 150,-.Eventuele overige kosten voor bijvoorbeeld inentingen worden eveneens in rekening gebracht.

Kijk voor meer info op: https://haagsdierencentrum.nl/onze-katten/afstand-doen-van-uw-kat/ of https://haagsdierencentrum.nl/afstand-doen-van-je-hond/

De gemeente Den Haag heeft samen met dierenwelzijnsorganisaties een lijst opgesteld met bij ons bekende adressen waar minima met een huisdier terecht kunnen voor hulp. De verschillende aanbieders kennen elk hun eigen eisen om hiervan gebruik te kunnen maken. U kunt zelf contact opnemen met een aanbieder om te vragen naar de voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen.

De lijst bevat landelijke en regionale aanbieders. Klik hier voor de lijst