Lastige honden met agressief gedrag

Wat houdt het in om een hond te hebben en waar moet je rekening mee houden?
De aanschaf van een hond is natuurlijk wel heel leuk maar je moet hier wel goed over nadenken, de hond moet namelijk bij jouw levensstijl passen. De 
Koninklijke Hondenbescherming heeft in opdracht van de gemeente vier vlogs gemaakt over wat het betekent om een hond in huis te nemen.

Deze vlogs geven een prima beeld zodat toekomstige eigenaren een goede afweging kunnen maken.

Vlog 1 Wat voor hond past bij jou?

Elke hond heeft ook andere soorten behoeften; aan gezelschap, beweging, begeleiding en opvoeding. Je kunt voor sommige honden een bal weggooien, maar je zult deze dan zelf moeten ophalen. Bij honden waar je graag mee wil knuffelen, kun je opeens worden gebeten.
Deze informatie is goed om van te voren te weten. De volgende punten zijn belangrijk om na te gaan voordat je een keuze maakt: hoeveel tijd kan je vrij maken voor de hond, hoeveel ruimte heb je? Ben je een consistente opvoeder?
Klik hier om de vlog te bekijken


 

Vlog 2 Wat heeft een hond nodig?

Als je eenmaal een hond hebt uitgekozen, één die goed bij je past, dan ben je er nog niet. Daarom is het ook belangrijk om te weten wat je kan verwachten. Een hond wordt nu eenmaal niet ‘braaf’ geboren. Een hond heeft een eigen karakter en is geboren met bepaalde eigenschappen.
In de vlog worden er tips gegeven door verschillende mensen:

 1. Zorg voor een veilige omgeving en een omgeving waarin iets te ‘beleven’ is.
 2. Richt je op gewenst gedrag. Merk het op, beloon het en leer het in stapjes aan.
 3. Stel duidelijke regels op en handhaaf ze.
 4. Heb reële verwachtingen van je hond.
 5. Zorg voor ontspanning en rust.

 Klik hier om de vlog te bekijken

Vlog 3: Hoe ga je om met een lastige hond?

Een puppy ontwikkelt zich razendsnel van jonge hond naar volwassen dier. Elke fase heeft zijn eigen aandachtspunten. Het zou daarom goed zijn om direct op cursus te gaan als je je hond in huis hebt. Dit geldt uiteraard ook zeker voor eigenaren van zogeheten ‘stoere’ c.q. ‘lastige’ honden; honden van een atletische bouw, met een flinke spiermassa, brede kaken en vaak een tomeloze energie. Honden die, alhoewel ze vandaag de dag vaker als gezelschaps- en of sporthond wordt gehouden, van oorsprong zijn gefokt en geselecteerd voor vecht- en waakdoeleinden. Het goed kunnen managen van deze honden is in onze drukke maatschappij uitermate belangrijk/noodzakelijk. 
Het is bij dit type hond belangrijk om een (specialistische) hondenschool te vinden die kan bieden wat eigenaar en hond nodig hebben.  
Klik hier om de vlog te bekijken.

Hoe herken je een goede hondenschool? Klik hier voor meer tips
 
Vlog 4: Adoptie van een lastige hond
Lastige honden met agressief gedrag hebben natuurlijk ook een huisje en liefde nodig! Hoe is het nou om voor een 'lastige hond' te moeten zorgen? Hoe kun je bijtincidenten voorkomen?
 • Wat doe je buiten als je weet dat je een lastige hond hebt?
 • Kan je een lastige hond zomaar los laten lopen?
 • Hoe ga je om met andere hondenbezitters?
 • Hoe ga je om met mensen die bij je op bezoek komen?
 • Welke tips en tricks zijn er van eigenaren van lastige honden aan potentiële nieuwe eigenaren?
   Klik hier om de vlog te bekijken.