Cavia's

Cavia's zijn gezellige knaagdieren die goed tam te maken zijn en zelden bijten. Ze vinden het ook fijn om geaaid te worden. Ook bij het aaien blijven ze graag met hun pootjes op de grond. Het zijn best stevige knaagdieren en daarom zijn ze ook geschikt voor een gezin met kinderen.

Hun verzorging is niet moeilijk, wel is het belangrijk om te zorgen voor de juiste voeding en voldoende knaagmateriaal. Cavia’s hebben gezelschap nodig van andere cavia’s, houd ze daarom niet in hun eentje. Geef uw cavia’s de ruimte, beweging is goed voor hun gezondheid.

Je bent dagelijks tijd kwijt met hun verzorging. Cavia's met lang haar moeten worden geborsteld. De dieren moeten ook dagelijks worden gevoerd. Haal overgebleven restjes groenvoer weg, voordat ze gaan schimmelen.
Hun verblijf moet wekelijks worden schoongemaakt. Denk daarbij ook aan het schoonmaken van het voer bakje en de drinkfles.
Verder is het belangrijk om de nagels van de cavia's regelmatig te knippen.

Cavia’s zijn groepsdieren, dus kunnen het beste samen gehuisvest worden. Er zijn verschillende combinaties mogelijk. Een paartje kan, maar dan moet het mannetje uiteraard gecastreerd zijn. Na de castratie moet je nog zes tot acht weken wachten voor je de dieren bij elkaar kan zetten. Twee of meer vrouwtjes bij elkaar kan ook, liefst vanaf jonge leeftijd bij elkaar. Een combinatie van twee of meer vrouwtjes en eventueel een gecastreerd mannetje werkt over het algemeen goed. Twee mannetjes kunnen vaak ook wel samenleven als ze van jongs af aan bij elkaar zitten en er geen vrouwtjesdieren in de buurt zijn. Door de rangorde binnen een groep cavia’s kunnen niet alle cavia’s zonder problemen bij elkaar in een hok leven. Twee cavia’s die elkaar niet kennen zullen eerst de rangorde moeten bepalen. Niet alle dieren combineren goed met elkaar, maar bij de meeste opvangcentra voor knaagdieren is er veel kennis aanwezig om een koppeling een goed begin te geven. Zoek je een cavia om aan je eenzame cavia te laten koppelen, dat kun je daar dan ook prima terecht.

Voor de aanschaf van twee cavia's ben je zo'n € 130 kwijt. Dat zijn dan de kosten voor de dieren en voor hun huisvesting: een kooi met bodembedekking, voerbakje en drinkfles, een plek om zich te verschuilen en wat speelgoed.

Een geschikt hok voor twee cavia’s heeft een oppervlakte van minimaal 120 bij 50 centimeter.

Jaarlijks kosten twee cavia's nog eens zo'n € 300. Dat zijn de kosten voor het voer en voor schone bodembedekking. Dat is zo'n € 25 per maand.
Cavia eten hooi, droogvoer (caviavoer) en groenten en een beetje fruit. Hooi en droogvoer is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Droogvoer kan bestaan uit korrels (pellets) of gemengd voer. Bij gemengd voer loop je het risico dat de cavia’s selectief gaan eten en daardoor voedingsstoffen missen. Kies daarom liever voor korrels die alle voedingsstoffen bevatten.

Cavia’s kunnen bijten, maar doen dit bijna nooit. Als een cavia bijt, kan dit zijn omdat hij ziek is of ergens pijn heeft, maar ook dan zal hij niet snel bijten. De reactie van een cavia op gevaar is om te bevriezen of, als hij de kans krijgt, ineens weg te schieten. Het is wel mogelijk dat je cavia je vingers voor iets lekkers aanziet als hij gewend is dat je hem voedsel door de tralies aangeeft. Steek je vervolgens je vingers zonder voedsel in het hok, dan kan het dier zich vergissen.

Een cavia wordt tussen de vier en acht jaar oud.

Verwijzing naar dierenarts:

De medewerkers van de Huisdier Informatie Punten kunnen je veel informatie geven over de verzorging van gezonde dieren. Ga bij ziekte van je dier altijd naar de dierenarts.

Meer Informatie:

Wil je meer weten over de aanschaf, verzorging en kosten van cavia's, dan kun je terecht bij de medewerkers van de huisdierinformatiepunten. Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kun je ook veel informatie vinden over de aanschaf en verzorging van cavia's. Klik hier.