Katten

Een kat is niet voor niets al heel lang een van de meest populaire huisdieren. Bijna iedereen geniet bij het zien van een lief klein kitten. Maar denk ook bij de aanschaf van een kat goed na, heb je de tijd om de dagelijkse de verzorging op je te nemen? Kan je de zorg voor een kat ook nog betalen als de kat ziek wordt? En wie gaat er voor de kat zorgen als je op vakantie gaat? Belangrijke vragen om goed over na te denken!

Een kat lijkt veel makkelijker in de verzorging dan een hond. En hoewel een kat niet uitgelaten hoeft te worden vergt de verzorging van een kat toch veel tijd en aandacht. De kattenbak is een dagelijks terug kerende taak, iedere dag moet die worden leeg geschept en of de vulling worden vervangen. Een kat vindt het ook prettig om twee bakken te kunnen gebruiken. Let er op dat het voer en het water niet naast de kattenbak staan. En zorg dagelijks voor schoon, vers water.

Let bij de aanschaf van een kat goed op, oogt de kat gezond? Kijk eens naar de vacht, de ogen en de oren. Aan het adopteren van een kat uit het dierenasiel, zijn kosten verbonden. De katten zijn gevaccineerd, ontwormd, ontvlooid en gechipt. Katten die daarvoor oud genoeg zijn, zijn ze vaak ook gesteriliseerd of gecastreerd. Een nestje katten is natuurlijk heel leuk maar ieder jaar wachten meer dan 45.000 katten in dierenasielen op een goed nieuw huis! Ben je op zoek naar een bijzonder ras, kies dan met zorg een goede fokker uit. De aanschafkosten van een kat kunnen uiteenlopen van tientallen naar honderden euro’s. Adopteer je een kat uit het Haags Dierencentrum ouder dan 6 maanden dan zijn de adoptiekosten € 160,00. De adoptiekosten voor een kitten zijn €175,00.

Denk ook aan de kosten van een ‘kattenuitzet’: voer- en waterbakjes, voer, snacks, kattenbakken, kattenbakvulling, ontvlooiing, ontworming, een kam of borstel, krabpaal, slaapmandje en speelgoed zijn allemaal nodig. De kosten voor al deze zaken lopen al snel op. Vergeet ook niet: de jaarlijkse vaccinatie, de identificatiechip, eventueel castratie en een potje voor onverwachte dierenarts kosten! Bij een medisch probleem kunnen de kosten snel oplopen. Sommige mensen kiezen daarom voor een huisdierverzekering.

Katten staan bekend als zelfstandige huisdieren. Toch hecht ook een kat zich aan zijn/haar gezinsleden. Neem buiten knuffelen de tijd om dagelijks met je kat te spelen. Ook een simpele kartonnen doos kan voor uren speelplezier zorgen.

Jong geleerd is oud gedaan ook bij de kat. Laat het vervoersmandje gewoon in huis staan met een zachte deken erin. Leg dagelijks wat lekkers in de mand. Op deze manier is de mand niet alleen maar een enge plek waar de kat in moet op weg naar de dierenarts of het dierenpension.

De gemiddelde kat kan wel 15 tot 17 jaar worden, er zijn zelfs katten die de 20 halen!

Verwijzing naar dierenarts:

De medewerkers van de Huisdier Informatie Punten kunnen je veel informatie geven over de verzorging van gezonde dieren. Ga bij ziekte van je dier altijd naar de dierenarts.

De meeste mensen denken pas aan een bezoek aan de dierenarts op het moment dat hun huisdier ziek is. Maar een dierenarts bezoek is ook zinvol om ziekten te voorkomen. Een vaccinatie is meer dan alleen maar een prikje en een stempel in een boekje. De dierenarts kijkt naar de algehele conditie van jekat. Onder meer hart en longen worden beluisterd en oren nagekeken. Ook het gebit wordt aan een inspectie onderworpen. Heel belangrijk want gebitsproblemen vallen vaak pas op als de ellende voor uw huisdier al groot is. Voorkomen is vaak beter dan genezen.
Bij de oudere kat kan een jaarlijks bloedonderzoek problemen helpen opsporen. Dat is fijn omdat bijvoorbeeld nierproblemen vaak pas zichtbaar worden als de nieren al een flinke tijd minder goed werken. Ook kan jedierenkliniek je goed adviseren over middelen tegen vlooien en teken en ontwormings middelen.

Meer Informatie:

Wil je meer weten over de aanschaf, verzorging en kosten van huisdieren, dan kun je terecht bij de medewerkers van de huisdierinformatiepunten.
Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kun je ook veel informatie vinden over de aanschaf en verzorging van katten. Klik hier.