Konijnen

Konijnen zijn leuke dieren en slimmer dan je denkt. Je kunt konijnen zelfs dingen leren. Net als met alle huisdieren kost de verzorging van konijnen tijd en geld. Denk er dus altijd goed over na voordat je konijnen aanschaft.

Konijnen leven graag in groepen. De meeste konijnen willen dan ook het liefst met een soortgenoot worden gehouden.

Wanneer je konijnen houdt, ben je dagelijks tijd kwijt met het voeren van de dieren. Daarnaast moet je minstens één keer per week hun hok schoonmaken. Een konijn met lang haar moet je bovendien een paar keer per week kammen, anders komen er klitten in het haar. Verder hebben konijnen aandacht nodig. Maak daar dus ook dagelijks tijd voor.

Konijnen zijn lieve dieren, maar ze houden er niet van om opgetild en vastgehouden te worden. Konijnen zijn dus geen schootdieren. Ze vinden het vaak wel fijn om geaaid te worden. Maar daar moeten ze van jongs af aan aan wennen. Je kunt het best bij je konijnen op de grond gaan zitten om hem te aaien. Zo kun je je konijnen langzaam tam maken.

In een saai hok gaan konijnen zich vervelen. Dan kunnen ze aan het hok gaan knagen of ruzie maken met elkaar. Om konijnen bezig te houden kun je bijvoorbeeld hun voedsel in een voerbal ophangen of je kunt ze speelgoed geven. Zo laat je konijnen nadenken en gaan ze meer bewegen. Dat helpt om je konijnen gezond te houden.
 

Het houden van een huisdier brengt kosten met zich mee. Je bent geld kwijt voor de aanschaf van het dier en voor de dagelijkse verzorging. Soms krijg je te maken met onverwachte kosten, bijvoorbeeld als het dier ziek wordt. 

De kosten voor het houden van konijnen zijn berekend voor twee konijnen. Konijnen zijn namelijk groepsdieren. Houd ze dus per twee.

De aanschafkosten voor twee konijnen zijn zo’n € 250. Dat zijn de kosten voor de konijnen, een hok, een (buiten)ren, voerbakjes en een drinkfles en een wc-bak. Ook de kosten voor het castreren van het mannetjeskonijn is hierin meegerekend.
Daarnaast kosten twee konijnen elk jaar zo’n € 530. Dat is bijna € 45 per maand. Het gaat dan om kosten voor voer (brokken, hooi en groenvoer), strooisel voor in het hok en inentingen. Konijnen moeten namelijk jaarlijks worden ingeënt tegen myxomatose en VHD.
Van de onverwachte kosten kunnen we hier natuurlijk geen inschatting maken. Maar mocht je konijn onverhoopt ziek worden dan kost een bezoek aan de dierenarts al snel tussen de € 50 en € 100.

Je kunt konijntjes in huis nemen als ze zes weken oud zijn. Pas dan mogen ze weg van de plek waar ze zijn geboren. Konijnen kunnen zo’n 8 tot 10 jaar oud worden. 

Verwijzing naar dierenarts:

De medewerkers van de Huisdier Informatie Punten kunnen je veel informatie geven over de verzorging van gezonde dieren. Ga bij ziekte van je dier altijd naar de dierenarts.

Meer Informatie:

Wil je meer weten over de aanschaf, verzorging en kosten van huisdieren, dan kun je terecht bij de medewerkers van de huisdierinformatiepunten.
Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kun je ook veel informatie vinden over de aanschaf en verzorging van konijnen. Klik hier.