Paarden

Paardenwelzijn

Paarden worden heel lang als huisdier gehouden. Er zijn allerlei verschillende paardenrassen. Ze verschillen in karakter, lichaamsbouw, kleur en (sport) mogelijkheden. Wat houdt het in om een paard te hebben en waar moet je rekening mee houden? Informeer goed of een paard geschikt is voor jou.

 

Verzorging
Paarden worden in maneges, pensionstallen of op wei gehouden. Het houden van paarden kost veel geld en heel veel tijd.

Wat heeft een paard voor verzorging nodig?
Om mensen beter te informeren over het verzorgen van paarden en over wat paarden echt nodig hebben heeft de Dierenbescherming het Paardenbesluit opgesteld met heel veel tips over paardenwelzijn. Meer informatie over het Paardenbesluit vind je hier

Huisvesting 
Een paard heeft het nodig om dagelijks een paar uur vrij buiten te kunnen lopen. De ruimte moet ruim, schoon, licht en goed geventileerd zijn. Een paard moet dagelijks geborsteld worden met een goede harde borstel. Controleer jaarlijks het gebit van de het paard. Kam dagelijks de vacht van het paard met een goede harde borstel. Dan zie je ook snel of er wondjes zijn. 


Voeding 
 Zorg dagelijks voor schoon, vers water. Zorg dagelijks drie keer per dag voor ruwvoer.

De aanschafkosten van een paard komen, afhankelijk van het ras, leeftijd en opleiding, neer op duizenden euro’s. Houd ook rekening met uitgaven zoals stalling, voer, verzorging, inentingen, ontwormen, tandarts en verzorging van de hoeven. Verder dien je te zorgen voor veiligheidsmaatregelen zoals een goedgekeurde helm, goede kleding, rijlaarzen en voor het paard o.a. veiligheidsbeugels.

Een paard is geen dier voor beginners. zorg voor voldoende ervaring voordat je een paard aanschaft. Kies ook een paard  uit die bij je karakter past. Neem paardrijlessen bij een gediplomeerde instructeur.

Paarden kunnen gemiddeld 20 tot 25 jaar oud worden en het is moeilijk om een vakantieoppas te vinden. 

Verwijzing naar dierenarts:

De medewerkers van de Huisdier Informatie Punten kunnen je veel informatie geven over de verzorging van gezonde dieren. Informeer bij ziekte van je dier altijd bij een dierenarts.

Meer Informatie:

Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kun je ook veel informatie vinden over de aanschaf en verzorging van paarden. Klik hier.