Ratten muizen hamsters

Ratten en muizen lijken op elkaar. Maar het is zeker niet zo dat een rat een grote versie van een muis is. Ratten kun je veel meer leren en, doordat ze groter zijn, beter te houden met kinderen. Muizen zijn kwestbaar en daardoor vooral leuk om naar te kijken.

Ratten en muizen zijn gemakkelijk te houden, maar hebben natuurlijk wel verzorging nodig. Hoeveel tijd je hiermee kwijt bent hangt af van de soort die je kiest en in wat voor kooi je de dieren houdt. Ze moeten dagelijks worden gevoerd. Ook moet je regelmatig het hok schoonhouden. Ratten en muizen verspreiden een sterke lucht. Je moet hun hok dus wekelijks of vaker verschonen. Daarnaast moet je dagelijks kijken hoe het met de dieren gaat en of ze goed gezond zijn.

Ratten zijn groepsdieren. Als huisdier moet je een rat daarom altijd met ten minste één soortgenoot houden. Ratten zijn ondernemende dieren, die van spelen en klimmen houden. Koop daarom een kooi van minimaal 80 x 40 x 70 centimeter (breedte x diepte x hoogte) voor twee ratten. Natuurlijk geldt: hoe groter, hoe beter. Een kooi met verdiepingen zodat de ratten kunnen klimmen en verkennen is ideaal. Hoe groot de kooi precies moet zijn, hangt af van het aantal ratten dat in de kooi gehuisvest zal gaan worden en de inrichting van de kooi.

Ook muizen houd je met meerdere dieren samen. Kies bij het uitzoeken van een muizenverblijf voor een onderkomen met veel ruimte. Voor twee tot vier muizen is al snel een verblijf van minimaal 60 x 40 x 30 centimeter nodig. Muizen zijn goed te huisvesten in een grote glazen of plastic bak, bijvoorbeeld een aquarium of terrarium. Zorg dat de bak is afgedekt met een deksel van fijnmazig gaas, want muizen kunnen goed en hoog springen. Er zijn maar weinig traliekooien die voor muizen geschikt zijn; de spijlen van deze verblijven staan al snel te ver uit elkaar waardoor de diertjes snel een opening vinden om door te verdwijnen.
Mannetjes zijn doorgaans onverdraagzamer en vechtlustiger en kunnen meestal niet met andere mannetjes samenleven. Het samenstellen van een groep muizen vergt daarom enige voorzichtigheid. Ga naar de knaagdierenopvang voor hulp en advies.

Een rat kost tussen de € 7 en € 15. Daarnaast zijn er kosten voor het onderkomen van de ratten, zoals een kooi, speeltjes, eet- en drinkbakje en een toiletbak. Dat kost nog eens zo'n € 100.
Terugkerende kosten zijn de kosten voor voer en bodembedekking. Er is speciaal voer te koop voor ratten. Knaagdiervoer is niet geschikt omdat er te weinig dierlijke eiwitten in zitten. Ratten zijn van nature alleseters. Je kunt ze dan ook groente en fruit geven, maar geen sla of dichte koolsoorten. Boerenkool of bloemkool mag wel. Eén keer in de week kun je ze een hardgekookt ei geven. Ook kleine beetjes ongezoete ontbijtgranen, aardappel, gekookte rijst of pasta en oud brood vinden ratten lekker. Geef ze geen melkproducten. Voedsel en bodembedekking kosten je ongeveer € 15 per maand.

De kosten voor muizen verschillen niet zoveel van die van ratten. Denk hierbij ook aan totale aanschafkosten van zo'n € 100 en nog eens € 15 per maand voor voer en bodembedekking. Muizen zijn echte alleseters. Granen en zaden vormen het hoofdbestanddeel van hun menu, maar daarnaast eten ze ook dierlijk voedsel, denk bijvoorbeeld aan insecten. Kies als basismaaltijd voor een compleet voer dat specifiek voor muizen of voor meerdere kleine knagers inclusief muizen (zie de verpakking) is gemaakt. 

Ratten kunnen zich prima vermaken met bijvoorbeeld zitplankjes, takken, (doosjes) papieren tissues, lege wc-rolletjes, buizen en schone glazen potten. Door het speelgoed regelmatig te wisselen, kan de rat regelmatig zijn kooi opnieuw ontdekken.
Ratten vinden het vaak leuk om te worden opgepakt. Tamme ratten kruipen vaak spontaan op de hand van hun verzorger. Je kunt een rat ook oppakken door voorzichtig je hand onder zijn buik te schuiven. Pak een rat nooit bij het puntje van zijn staart.
Ratten zijn intelligent: je kunt ze bijvoorbeeld zindelijk maken en leren om op je schouder te zitten.

Muizen zijn slimme, nieuwsgierige dieren. Geef hen daarom regelmatig iets nieuws in het verblijf dat ze kunnen onderzoeken, zoals lege doosjes, wc-rolletjes of ander speelgoed.

Ratten worden meestal ongeveer twee jaar oud.
Kleurmuizen worden gemiddeld één tot twee jaar oud.

Verwijzing naar dierenarts:

De medewerkers van de Huisdier Informatie Punten kunnen je veel informatie geven over de verzorging van gezonde dieren. Ga bij ziekte van je dier altijd naar de dierenarts.

Meer Informatie:

Wil je meer weten over de aanschaf, verzorging en kosten van ratten en muizen dan kun je terecht bij de medewerkers van de huisdierinformatiepunten.
 
Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kun je ook veel informatie vinden over de aanschaf en verzorging van ratten en muizen.