Vissen

Vissen zijn prachtig om naar te kijken, met hun verschillende kleuren en vormen. Er zijn veel verschillende soorten die allemaal een verschillende verzorging nodig hebben. Ook bij het houden van vissen komt heel wat kijken.

Als je erover denkt om vissen te gaan houden, moet je eerst goed bedenken welke vissen je zou willen. Er is namelijk heel veel keus. Denk je aan tropische vissen of aan vissen die in koud water leven? Wil je vissen houden in zoet water of zout water? En wil je verschillende soorten bij elkaar laten zwemmen of denk je vooral aan één soort? Voor informatie over het houden van vissen kun je goed terecht bij het Huisdier Informatie Punt bij dierenspeciaalzaak Dobey.

Vissen kun je houden in een aquarium, een vijver of een open rechthoekige bak. Een aquarium of vijver is de beste keus, want dan kun je het klimaat en de waterkwaliteit het beste regelen. Koudwatervissen, zoals goudvis en de sluierstaart kun je ook in een rechthoekige bak houden, want die zijn gemakkelijk te verzorgen.

De tijd die nodig is voor de verzorging van vissen is erg afhankelijk van de keuzes die je maakt. Je moet in ieder geval dagelijks kijken naar de gezondheid van je vissen: eten ze goed, ziet hun huid er goed uit? Ook de watertemperatuur moet je elke dag controleren. Controleer ook of de pomp goed werkt. Verder moet je goed letten op de samenstelling van het water. Ververs elke twee weken een deel van het water en hou de ruiten van de bak of het aquarium schoon.

niet van toepassing

De kosten van vissen lopen enorm uiteen. Een simpel aquarium met een paar goudvissen kost zo’n € 65. Een aquarium met bijzondere tropische vissen kan wel duizenden euro’s kosten. Daarnaast zijn er terugkerende kosten, zoals de kosten voor voer en planten. Houd ook rekening met de mogelijkheid dat er iets stuk gaat aan het aquarium en dat vervangen moet worden en houd er rekening mee dat ook vissen ziek kunnen worden en medicijnen nodig hebben.

Aquarium en toebehoren
Aquaria en rechthoekige bakken zijn er in verschillende vormen en maten. Bij het kiezen van een aquarium moet je rekening houden met het soort vissen en het aantal vissen dat je wilt houden. Een zoetwateraquarium met 15 ‘beginnersvissen’, zoals tetra’s en platy’s en alle bijbehorende spullen kost zo’n € 200.  Jaarlijks ben je ook nog zo’n bedrag kwijt aan voer, teststrips om de waterkwaliteit te testen, waterverbeteraar, filterinhoud en, bij een tropisch aquarium, stroomkosten.

Om het water zuiver en vers te houden heb je een filterpomp nodig. Een pomp zuigt water aan. Dit gaat door verschillende filters en komt er aan de andere kant weer uit. Dat zuivert het water en brengt het in beweging.
Bij tropische vissen heb je daarnaast verwarming nodig. De verwarming zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur blijft. Met een thermometer kun je de temperatuur controleren.

Op de bodem van het aquarium komt een bodembedekker. Daarin kunnen de planten zich vastzetten. Een goede voedingsbodem zorgt dat de planten in je aquarium goed kunnen groeien en je aquarium in balans blijft.

Waterplanten zijn niet alleen bedoeld als decoratie. Ze zijn van groot belang voor de gezondheid van je vissen. Waterplanten zorgen voor zuurstof in het water. Deze zuurstof gebruiken de vissen om te ademen.

Je kunt je aquarium daarnaast nog aankleden met decoratiemateriaal. Dat is niet alleen mooi, maar geeft vissen ook een schuil- en rustplaats. 

Een schepnetje is handig voor het schoonmaken of herinrichten van je aquarium. Met een schepnetje kan je vissen uit het aquarium scheppen zonder dat de vis beschadigt. Schepnetjes zijn er in verschillende soorten en maten.

Vijver en toebehoren
Een vijver is wat duurder in de aanschaf dan een basisaqarium. Een kleine vijver van 1.000 liter met een paar goudvissen en alle toebehoren, kost ongeveer € 400. In dit bedrag zitten ook de kosten voor een pomp en filter, planten, mineralen en een testset voor de waterkwaliteit. Jaarlijks ben je wat minder geld kwijt, nog ongeveer € 70. 

Geen vissenkom
Vissen hebben ruimte nodig om hun energie kwijt te kunnen. Ook hebben zij veel zuurstof nodig. Doordat de opening aan de bovenkant van de vissenkom smal is, krijgt de vis te weinig zuurstof. Verder is de lichtval bij een kom slecht voor een vis. Hij kan worden verblind door het weerspiegelende licht. Bovendien ziet een vis in een kom alles veel groter door de ronde vorm.

Hou oud vissen kunnen worden varieert sterk per soort.

Verwijzing naar dierenarts:

De medewerkers van de Huisdier Informatie Punten kunnen je veel informatie geven over de verzorging van gezonde dieren. Ga bij ziekte van je dier altijd naar een dierenarts.

Meer Informatie:

Wil je meer weten over de aanschaf, verzorging en kosten van huisdieren, dan kun je terecht bij de medewerkers van de huisdierinformatiepunten.
Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kun je ook veel informatie vinden over de aanschaf en verzorging van vissen. Klik hier.