Vogels

Vogels zijn er in alle soorten en maten. Je kiest een vogel vaak, omdat je een kleurrijk dier wilt houden, dat mooi is om naar te kijken en leuk om te verzorgen. Veel soorten kunnen ook prachtig zingen en zijn daardoor geliefde huisdieren. Informeer je vooraf goed wat er komt kijken bij de verzorging van vogels.

Er zijn zoveel soorten vogels dat het onmogelijk is om in het algemeen wat te zeggen over de verzorging van vogels en de tijd die het kost. We geven je daarom hier een idee van twee soorten die heel populair zijn: kanaries en papegaaien/parkieten.

Kanaries
Een kanarie is een zangvogel. Je kunt kanaries houden in een kooi in je huiskamer, maar ook buiten in een volière. Er zijn kanaries met zwarte en bruine 'vlekken' in hun veren en kanaries in één kleur: rood, oranje, geel en wit.
De tijd die je kwijt bent aan het verzorgen van een kanarie hangt natuurlijk af van het aantal dat je er hebt. Je moet in ieder geval regelmatig de kooi of de volière schoonmaken. Elke twee tot drie weken moet je de bodembedekking vervangen. Tussentijds moet je de uitwerpselen nog weghalen en de stokken schoonmaken. Maak ook minstens een keer per week de drink- en voerbakjes schoon.
Daarnaast ben je natuurlijk dagelijks tijd kwijt met het voeren van je vogels. Houd ook in de gaten of de nagels van de kanaries niet te lang worden. Als dat gebeurt, moet je ze knippen. De dierenarts kan je eerst laten zien hoe dat moet.
Als je een kanarie moet vangen, sluit dan voorzichtig je hand om zijn rug en neem zijn kop tussen je middelvinger en wijsvinger. Knijp niet te hard, want dan kan de vogel stikken. Als je een vogel moet vervoeren, dan kan dat het beste in een kleine, donkere doos. Zo blijft de vogel rustig.

Papegaaien en parkieten
Papegaaien en parkieten zijn mooi gekleurde vogels. Ze zijn heel intelligent en sommigen kunnen ons napraten. Dat maakt ze populaire huisdieren. Ze zijn echter niet makkelijk om te houden. Omdat ze zo slim zijn, hebben ze veel  aandacht, afwisseling en opvoeding nodig. Anders kunnen ze gedragsproblemen krijgen, zoals krijsen, bijten of zichzelf kaal plukken. Dat kost veel tijd. Je moet de vogel opvoeden en trainen, zodat je hem goed kunt verzorgen. Daarnaast ben je tijd kwijt met de dagelijkse verzorging, zoals eten geven en de kooi of volière schoonmaken. Ook de voeding luistert nauw. Ze moeten de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, anders worden ze snel ziek. Ze eten twee keer per dag: 's ochtends en 's avonds. Al met al kost het verzorgen van deze vogels ongeveer net zoveel tijd als het verzorgen van een hond. Ze hebben bovendien veel ruimte nodig en het liefst de mogelijkheid om af en toe buiten de kooi te kunnen vliegen.

Kanaries
Voor de aanschaf van twee kanaries, die je houdt in een kooi in je huiskamer, ben je zo'n € 110 kwijt. Dat zijn de kosten van twee dieren, een kooi, een stok, een badje en voer- en drinkbak. Jaarlijks ben je nog zo'n € 190 kwijt aan het voer en schone bodembedekking. Dat is zo'n € 15 per maand.

Papegaaien/parkieten
Een (amazone)papegaai kost zo'n € 650. Daarnaast ben je zo'n € 350 kwijt aan de aanschaf van een kooi, voer- en drinkbak, zitstok, speelgoed, speelboom en een cursus over papegaaien gedrag. Jaarlijks kost zo'n dier rond de € 580 aan voer, speelgoed, bodembedekking voor de kooi en een bezoek aan de dierenarts voor een check-up. Dat is zo'n € 65 per maand. Misschien wil je je kostbare dier ook nog laten chippen en verzekeren. Die kosten zijn hierin niet meegenomen.

Kanaries
Als je kanaries rustig benadert, kunnen ze snel vertrouwd met je raken. Je kunt ze dan gemakkelijker pakken. Een kanarie wordt echter nooit zo tam als een parkiet of een papegaai.

Papegaaien
Een papegaai is geen vogel voor beginners. Volg altijd een cursus over papegaaiengedrag of lees de benodigde boeken. Op een cursus leer je hoe je met je papegaai kunt communiceren en je leert zijn gedrag herkennen. Ook leer je hoe je ongewenst gedrag kunt voorkomen.

Kanarie
Een tamme kanarie wordt gemiddeld twaalf jaar oud.
Als de dieren tien maanden oud zijn, kun je met ze kweken. Een jonge vogel vliegt na ongeveer twee weken uit.

Papegaaien/parkieten
Een amazonepapegaai kan wel 70 tot 80 jaar oud worden. Parkieten worden bij een goede verzorging zo'n 15 tot 20 jaar oud.

Verwijzing naar dierenarts:

De medewerkers van de Huisdier Informatie Punten kunnen je veel informatie geven over de verzorging van gezonde dieren. Ga bij ziekte van je dier altijd naar een dierenarts.

Meer Informatie:

Wil je meer weten over de aanschaf, verzorging en kosten van huisdieren, dan kun je terecht bij de medewerkers van de huisdierinformatiepunten.
Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kun je ook veel informatie vinden over de aanschaf en verzorging van vogels.
Klik hier voor meer informatie over kanaries.
Klik hier voor meer informatie over papegaaien/parkieten.